روش های طبخ ماهیان پرورشی
کباب ماهی قزل آلا
مواد لازم :
ماهی قزل آلا 3 عدد
فلفل سبز دلمه ای 2 عدد
گوجه فرنگی ریز 10 عدد
دنبه گوسفند 200 گرم
نمک به میزان لازم
آبلیمو 6
قاشق غذاخوری
طرز تهیه :
ابتدا ماهی را بصورت فیله درمی آوریم بعد آبلیمو ، نمک و فلفل را مخلوط کرده
ماهی را بمدت دو ساعت در این سس قرار می دهیم ، سپس ماهیها را از سس خارج کرده به
سیخ زده و در فواصل تکه های ماهی یک در میان فلفل
سبز ، دنبه و گوجه فرنگی اضافه می کنیم بهمین ترتیب تا سیخ پر شود ، بعد سیخهای
ماهی را روی آتش زغال یا کباب پز می گذاریم . بهتر است از سیخهای کوتاه استیل
استفاده کرده و با همان سیخها سرسفره ببریم .
کتلت ماهی
مواد لازم :
انواع کپور
ماهیان پرورشی یک کیلوگرم
مغز نان ساندویچ 2
عدد
شیر نصف
لیوان
تخم مرغ 2
عدد
پیاز رنده شده و
آب گرفته یک عدد
ادویه یک
قاشق مرباخوری
نمک یک
قاشق مرباخوری
آرد سوخاری (
پودر نان خشک ) یک
پیمانه
روغن یک
لیوان
طرز تهیه :
استخوان و پوست ماهی را گرفته ، گوشت ماهی را چرخ می کنیم مغز نان ساندویچ را
در شیر خیس کرده تا نرم شود بعد ماهی چرخ کرده را با تخم مرغ و پیاز و ادویه مخلوط
می کنیم . کمی از مواد را درست گرد کرده بصورت بیضی به شکل کتلتهای گوشت درآورده و
پودر نان ( آرد سوخاری ) زده آنها را در ظرفی می چینیم . بعد روغن را در ماهیتابه
ریخته ، وقتی داغ شد کتلتها را در آن سرخ می کنیم .
ماکارونی ماهی
مواد لازم :
ماهی کپور 2 عدد
ماکارونی 1
بسته
جعفری و گشنیز
خرد شده 1
لیوان (درصورت استفاده از سبزی خشک نصف لیوان)
رب گوجه فرنگی 2
قاشق غذاخوری
پیاز 2 عدد
فلفل دلمه ای 1
عدد
سیر 2
حبه ( در صورت تمایل )
نمک ، فلفل ،
زردچوبه ، دارچین به
میزان لازم
طرز تهیه :
ماهی را بعد از تمیز کردن و شستن تکه تکه کرده همراه با کمی پیاز داغ ، نمک ،
زردچوبه و یک استکان آب حدود 5 دقیقه می پزیم . بعد از پخته شدن ماهی ، استخوان
آنرا جدا و ماهی را ریزریز می کنیم . ( می توان از گوشت چرخ کرده ماهی استفاده
نمود ) سپس پیاز را تفت داده فلفل را نیز خرد کرده داخل پیاز تفت می دهیم . بعد
سیر رنده شده را اضافه می کنیم بعد از آن سبزی ها را اضافه کرده و بعد از تفت سبزی
ماهی و در انتها رب گوجه فرنگی ، نمک ، ادویه ، دارچین و زعفران را اضافه می کنیم
. بعد از مخلوط شدن کامل مواد را از روی شعله برمی داریم . ماکارونی را با آب ،
نمک و یک قاشق روغن جوشانده آبکش می کنیم و همانند ماکارونی با گوشت عمل می کنیم .
شامی سبزی
مواد لازم :
آرد 2 قاشق
تخم مرغ 4 عدد
سیر رنده شده 4 حبه
نمک و فلفل به میزان لازم
روغن نصف لیوان
ماهی استخوان
گرفته و چرخ شده نیم
کیلوگرم
سبزیجات معطر نیم
کیلوگرم
( پره گشنیز ،
جعفری ، شیوید ، ترخان و مرزه )
(درصورت استفاده از
سبزیجات خشک 1 لیوان )
طرز تهیه :
استخوان و پوست ماهی را گرفته و ماهی را چرخ می کنیم . سبزیجات معطر را شسته ،
ساطوری کرده و با ماهی خوب مخلوط می کنیم ، سیر رنده شده ، نمک ، فلفل و آرد را
اضافه کرده بهم می زنیم . ماهی تابه را روی شعله قرار داده روغن را در آن ریخته
داغ که شد ، از مواد داخل روغن ریخته سرخ می کنیم . یک طرف شامی که سرخ شد
برگردانده تا طرف دیگر هم سرخ شود . بعد داخل ظرف مناسبی چیده و اطرافش را تزئین
می کنیم .
کباب کوبیده ماهی
کپور
مواد لازم :
زرده تخم مرغ یک
عدد
دنبه چرخ شده 50
گرم
پیاز یک
عدد
نمک به
میزان لازم
ماهی کپور یک
عدد ( یک کیلوگرم )
طرز تهیه :
ابتدا پوست و استخوان ماهی را گرفته آنرا چرخ می کنیم . پیاز را به صورت ریز
رنده کرده آب آنرا می گیریم . بعد گوشت ماهی چرخ شده را بهمراه دنبه ، پیاز ، نمک
و زرده تخم مرغ خوب ورز می دهیم تا چسبندگی پیدا کند . مقداری از گوشت را برداشته
به سیخ می کشیم و با دست کمی فشار می دهیم تا گوشت کمی به سیخ بچسبد و از سیخ
نریزد . روی آنرا صاف می کنیم و روی زغال یا کباب پز ، کباب می کنیم . کبابها را
در دیس چیده در صورت تمایل روی آن را سماق می پاشیم .
قلیه ماهی
مواد لازم :
ماهی پرورشی یک
عدد ( حدود یک کیلوگرم )
سبزی ( شامل
گشنیز و شنبلیله ) یک
کیلوگرم ( شنبلیله 350 گرم ، گشنیز 650 گرم )
پیاز متوسط 2
عدد
آرد یک
استکان
نمک و فلفل و
زردچوبه به
میزان لازم
روغن نصف
لیوان
سیر یک
بوته
تمرهندی یک
بسته
طرز تهیه :
ابتدا کمی از زردچوبه و نمک را به آرد اضافه کرده و مخلوط می کنیم بعد تکه های
ماهی را در آرد غلتانده و در روغن سرخ می کنیم و کنار می گذاریم . سبزی را پاک کرده
، شسته ، ساطوری نموده و در روغن سرخ می کنیم . سیر رنده شده را به سبزی اضافه می
کنیم در قابلمه ای پیاز را خرد کرده با کمی روغن سرخ می کنیم . بعد سبزی و سیر را
به آن اضافه کرده همراه پیاز سرخ می کنیم . نمک و زردچوبه و فلفل را اضافه کرده می
گذاریم بجوشد و پخته شود . در اواخر پخت تمرهندی را جداگانه با یک لیوان آب مخلوط
کرده از صافی رد می کنیم تا پوست و هسته اش گرفته شود و آنرا به خورش افزوده و ده
دقیقه دیگر آنرا می جوشانیم . بعد از این مدت قلیه آماده است و میتوان در ظرف
مناسبی ریخته همراه پلو مصرف نمود .
فیله ماهی قزل آلا
مواد لازم :
ماهی قزل آلا 2
عدد
آرد 2
قاشق غذاخوری
نمک یک
قاشق مرباخوری
فلفل یک
قاشق چایخوری
زعفران و هل
سائیده شده یک
قاشق مرباخوری
طرز تهیه :
ابتدا فلس ماهی را می گیریم ، بعد از زیرشکم چاک داده داخل شکم را خالی کرده
تمیز می شوییم . بعد چاک زیرشکم را بطور سرتاسر از زیردهان تا انتهای دم ماهی
ادامه می دهیم (به عمق یک سانت مانده به بالای تیرپشت ماهی) بعد استخوان ماهی را از
دوطرف با چاقو تمیز کرده ، تیره وسط و استخوان های اطراف را جدا می کنیم و ماهی را
به صورت صفحه ای باز می کنیم . کمی نمک و زعفران به ماهی می زنیم و آرد و نمک و
فلفل را در ظرفی مخلوط کرده و دو طرف ماهی را در آن غلتانده و آن را از طرف شکم در
روغن داغ قرار می دهیم . یک طرف که سرخ شد برمیگردانیم تا طرف دیگر سرخ شود . (
دقت کنید سر ماهی جدا نشود تا شکل زیباتری داشته باشد ) .
روابط عمومی اداره کل شیلات خوزستان