روش های تشخیص ماهی سالم
و
روش های نگهداری آن
مصرف ماهی و 10 پیام
تندرستی
- مصرف ماهی خطر مرگ ناگهانی را کاهش
داده و باعث افزایش طول عمر مصرف کننده می شود .
- مصرف ماهی نقش مؤثری در درمان
بیماری های فشار خون ، رماتیسم ، ذات الریه ، آسم و ... دارد .
- مصرف مداوم ماهی کلسترول خون را
کاهش می دهد .
- مصرف مداوم ماهی باعث رشد جسمانی و
مطلوب و افزایش ضریب هوشی در کودکان می شود .
- گوشت ماهی سرشار از نوع پروتئین ها
، ویتامین ها و املاح موردنیاز بدن است .
- بیش از 95 درصد از پروتئین ماهی
جذب بدن می شود .
- مصرف ماهی ، چربی خون را به میزان
زیادی کاهش داده و بدن را در مقابل بیماریهای قلبی و عروقی بیمه می کند .
- اسیدهای چرب موجود در ماهی موجب
جلوگیری از سرطان پروستات در مردان می شود .
- مصرف ماهی میزان کلسیم را در بدن
تثبیت و از پوسیدگی استخوان ها جلوگیری می کند .
- مصرف ماهی خطر ابتلا به بیماری های
روانی و اعصاب را کاهش داده و تأثیر قابل توجهی در رفع افسردگی های روحی دارد .
روش های تشخیص ماهی
تازه از ماهی مانده
انواع آبزیان
مصرفی
ماهیان پرورشی :
گرمابی : کپور
فیتوفاک ( آزاد پرورشی ) ـ بیگ هد ( سرگنده ) ـ آمور ( سفید پرورشی )
سردابی : قزل
آلای رنگین کمان
ماهیان دریائی :
سفید شمال ،
کیلکا ، ماهی خاویاری ( ازون برون ، فیله ماهی ، تاس ماهی ) ، کفال ، سوف ، حلوا ،
سنگسر ، هامور ، سرخو ، ماهی تن
سایر آبزیان
پرورشی و دریائی :
میگوی آب شور و
میگوی آب شیرین
از موانع و مشکلات مصرف ماهی مشکل تمیز کردن و بوی ماهی و محدود بودن انواع
غذایی است که می تواند با گوشت ماهی طبخ کنید .
با تهیه گوشت چرخ کرده ماهی ، امکان تهیه غذاهای متنوعی از جمله کباب کوبیده
ماهی ، قلیه ماهی ، کتلت ماهی ، کوکوی سبزی ماهی ، همبرگر ماهی ( فیش برگر ) ،
ماهی شکم پر ، سوپ با گوشت ماهی و کباب فیله قزل آلا را فراهم نمود .
با تهیه گوشت چرخ کرده ماهی زمان پخت کمتر می شود . با تهیه غذاهای متنوع با
طعم لذیذ می توان کودکان را ترغیب به خوردن گوشت ماهی نمود و تمام افراد خانواده
نیز می توانند از یک وعده غذایی به صورت کامل استفاده نمایند .
ارزش غذائی و فواید
مصرف ماهی :
- با مصرف یکبار در هفته ماهی از
بیماری های قلبی و عروقی می توان جلوگیری کرد .
- میزان کلسترول و گوشت ماهی از گوشت
قرمز پائین تر است .
- جذب پروتئین گوشت ماهی سریع تر از
پروتئین های حیوانی دیگر صورت می گیرد .
- چربی ماهی از نوع امگا-3 و اشباع
نشده است .
- گوشت آبزیان سرشار از مواد معدنی
غنی و بخصوص سرشار از ید است .
- گوشت ماهی سرشار از انواع ویتامین
های محلول در آب و چربی است و به خصوص غنی از ویتامین های D.E.B.K.A است .
- زمان پخت ماهی نسبت به سایر منابع
پروتئینی کمتر است به طوریکه در کمتر از نیم ساعت با ماهی می توان بهترین غذاها را
آماده کرد .
- گوشت ماهی غنی از اسیدهای آمینه
ضروری بدن مانند لیزین ، لوسین ، آرژنین ، هیستدین و ... است .
علائم
|
ماهی تازه
|
ماهی مانده
|
ماهی فاسد
|
جلا
|
ظاهری درخشنده و شفاف
|
بدون درخشندگی (کدر)
|
فاقد درخشندگی (کدر و تیره)
|
آبشش
|
قرمز روشن و عاری از ماده لزج
|
بیرنگ برانش براحتی کنده می شود
|
قهوه ای تیره مملو از مواد لزج
|
چشم
|
شفاف ، روشن و درخشان
|
کدر و فرورفته
|
کاملاً گود و فرورفته
|
سرپوش آبششی
|
کاملاً برجسته و بسته
|
باز و بلند شده
|
کاملاً باز
|
فلسها
|
درخشان ، براق و محکم به بدن
چسبیده
|
کدر ـ براحتی از پوست کنده می
شود
|
سست و نرم
براحتی کنده می شود
|
بو
|
طبیعی و عاری از بوی گندیدگی
|
بوی زننده
|
بوی گندید و غیرطبیعی
|
دهان
|
بسته
|
باز
|
باز
|
دیواره شکمی
|
محکم و دارای قابلیت ارتجاعی
کافی
|
بحالت خوابیده درآمده
|
شکم خمیری شکل ، به راحتی پاره می
شود
|
خون
|
خون محوطه شکمی روشن و بدون بو
|
خون تیره ، کمی بوی غیرطبیعی
دارد
|
قهوه ای رنگ
بوی تعفن دارد
|
غوطه وری
|
در آب فرو می رود
|
شناور بر آب
|
شناور بر آب
|
عضلات
|
محکم و ارتجاعی ، اتصال به
استخوان محکم است ، اثر انگشت نمی ماند
|
عضلات نرم و به آسانی از استخوان
جدا می شود ، اثرانگشت می ماند
|
پلاسیده ، پژمرده و شل ، در اثر
فشار انگشت فرورفتگی ایجاد می شود
|
نکاتی درخصوص نحوه
عرضه و خرید ماهی در بازار
- بهترین مکان برای خرید ماهی ،
فروشگاههای معتبری است که نکات بهداشتی در آنها رعایت می شود . از خرید ماهی در
مکان های نامناسب و غیربهداشتی اجتناب نمائید .
- در انتخاب ماهی تازه از مانده به
روشهای تشخیص توجه شود همواره خرید ماهی تازه بر ماهی یخ زده ترجیح دارد .
نوع محصول
|
یخچال
|
فریزر
|
ماهی تازه
|
1-2 روز
|
2-3 روز
|
ماهی پخته
|
3-4 روز
|
1 ماه
|
ماهی یخ زده
|
بسرعت مصرف شود
|
3-6 ماه
|
سوپ و خورشت ماهی
|
1-2 روز
|
3-6 ماه
|
میگوی تازه
|
1-2 روز
|
4 ماه
|
میگوی پخته
|
2-3 روز
|
2-3 ماه
|
بهترین راه برای یخ زدائی ، گذاشتن ماهی یخ زده به مدت یک شب در یخچال است .
از یخ زدائی با استفاده از دمای محیط خودداری گردد .
برای یخ زدایی سریع ماهی ، ماهی را داخل کیسه های پلاستیکی قرار داده و آن را
برای مدت یک ساعت داخل آب سرد قرار دهید .
نحوه پاک کردن ماهی
هر نوع ماهی را قبل از پاک کردن
بایستی شست و تمیز نمود . سپس ماهی را داخل سبد گذاشته تا کمی آبش گرفته شود . بعد
ماهی را در سینی گذارده و فلسش را می کنیم . برای کندن فلس ماهی ، فلس را در جهت
خواب فلس جدا می کنیم .
بهتر است برای جلوگیری از پاشیده شدن فلس به اطراف این کار داخل ظرف آب انجام
شود . پس از کندن فلس ماهی ، باله هایش را می بریم . سپس امعاء و احشای ماهی را
خارج می کنیم . به این منظور با چاقو زیر آبشش را می بریم و شکم را باز می کنیم .
سپس با دست کلیه امعاء و احشای موجود در شکم ماهی را خالی می کنیم . برای بریدن سر
ماهی ( بریدن سر بستگی به سلیقه و نوع غذای طبخ شده دارد . ) از زیر و کننار آبشش
ها به سمت بالای آبشش ها را می بریم . بعد با دو دست سر و تنه ماهی را نگه می
داریم و دست را به طرف پائین و داخل فشار می دهیم تا سر از تنه جدا شود .
گوشت چسبیده به سر را با چاقو می بریم . ماهی را با اب سرد شسته و باتوجه به
نوع غذا برش می دهیم .
گاهی ماهی را به صورت فیله درمی آورند به این منظور ابتدا باله ها را بریده و
با شکاف در شکم ماهی از دم به سر و تخلیه امعاء و احشاء ماهی را شسته و با یک
چاقوی تیز از قسمت پشت در امتداد ستون فقرات برش ایجاد نموده تا به استخوان کمر
برسد . سپس ماهی را به یک طرف خوابانده در امتداد شکاف برانش و عمود بر شکاف اول
شکافی ایجاد و از طرف سر طوری چاقو را روی استخوان های ماهی به طرف دم حرکت دهید
تا فیله یک طرف جدا شود . برای فیلهی طرف دیگر ، عمل اول را تکرار می کنیم .
تهیه گوشت چرخ کرده
ماهی
سر ماهی را کنده ، باله ها را بریده و با چاقوی تیز در قسمت پشتی از سر تا دم
ماهی را شکاف داده و با نوک چاقو زیر پوست ماهی را آزاد کرده و با انگشت شست پوست
را گرفته و با دو انگشت دیگر پوست را از گوشت جدا نموده و پوست یک طرف را کنده و
پوست طرف دیگر را نیز می کنیم . بعد از کنده شدن پوست گوشت ماهی را با چاقو تا
جائی که امکان داشته باشد جدا می کنیم و گوشت هائی که چسبیده به استخوان باشد را
با دست جدا می کنیم تا گوشتی نماند . گوشت ها را آب کشیده در صافی قرار می دهیم ،
سپس گوشت را چرخ می کنیم . آنوقت گوشت آماده استفاه می باشد . این گوشت را می توان
یک ماه در فریزر نگهداری کرد هر چند توصیه می شود گوشت ماهی تازه مصرف شود .
روابط عمومی اداره کل شیلات خوزستان
www.khzshilat.ir